Mercedes-Benz

BlueTEC

Niže razine emisija zahvaljujući inovativnom pročišćavanju ispušnih plinova.

Raznovrstan kao lako gospodarsko vozilo, robustan kao laki kamion: Vario je klasični model u Mercedes-Benz ponudi lakih gospodarskih vozila. Klasični model koji se može pohvaliti naprednim tehnološkim rješenjima u bitnim poljima kao što su potrošnja goriva i emisije - zahvaljujući BlueTEC BlueEFFICIENCY tehnologiji.

BlueTEC je tehnološki napredna SCR dizelska tehnologija iz Mercedes-Benza: ekonomično i ekološki uvjerljivo rješenje. SCR (Selective Catalytic Reduction) tehnika obrade ispušnih plinova jedina je tehnologija koja omogućuje potrebna smanjenja štetnih emisija uz istovremeno optimiziranje performansi motora i potrošnje goriva.

BlueTEC sustav uključuje tehnološki napredne motore s unaprijeđenim vršnim vrijednostima tlaka kako bi se poboljšalo sagorijevanje i smanjila razina emisija čestica. Druge komponente sustava su katalizator i AdBlue® spremnik. Ovaj aditiv se može jednostavno nabaviti na benzinskoj pumpi i ubaciti u odvojeni spremnik. Mjerna jedinica ubacuje ga u ispušni plin, nakon čega ga toplina pretvara u amonijak koji je potreban za smanjenje kemikalija u katalizatoru. Ovdje se dušični oksidi katalitičkom kemijskom reakcijom pretvaraju u ekološki neškodljiv dušik i vodu.

1. SCR katalizator
2. AdBlue® ubrizgavanje
3. AdBlue® spremnik
4. Motor s unutrašnjim sagorijevanjem