Mercedes-Benz

Nova Mercedes-Benz A-klasa

02.02.2018

Nova A-klasa mladenačka je i dinamična kao nikada prije, ali i odrasla i udobna. Ponovo definira moderni luksuz u kompaktnoj klasi i revolucionizira unutrašnji dizajn. Tehnološki, nudi niz funkcija koje su prije bile rezervirane za luksuznu klasu. Svi modeli nove A-klase pokretani su novim i učinkovitim dizelskim i benzinskim motorima.
Vanjština nove A-klase odiše sportskim značajkama, dinamikom i emocijama. Progresivni dizajn prednjeg kraja s niskim poklopcem motora, vodoravnim LED svjetlima s kromiranim elementima te dnevnim pozicijskim svjetlima u obliku baklje osigurava emocionalno privlačni izgled. Istaknuta prednja maska s Mercedesovom zvijezdom, čija silueta se otvara prema dnu što je nasljedstvo prethodnika, uključuje klinove u obliku dijamanta i središnju srebrnu prečku koja ističe sportsku notu ovog modela.
Vozilo je vizualno produženo dužim međuosovinskim razmakom i karakterističnom bočnom linijom. Poklopac motora se više spušta u odnosu na prethodni model. Veći lukovi kotača, za kotače dimenzija od 16 do 19 inča, ističu sportski karakter A-klase te zbog njih niže leži na cesti. Vozilo straga ima širi izgled zahvaljujući više istaknutim bokovima kabine.
Unutrašnjost nove A-klase je redefinirana s potpuno novim osjećajem prostranosti. Po prvi put je uklonjen pokrov iznad instrumenata na prednjoj ploči. Zahvaljujući tome, glavno tijelo prednje ploče u obliku krila izdužuje se od jednih do drugih vrata bez vizualnog diskontinuiteta. Široki zaslon je u potpunosti samostojeći.
Nova A-klasa prvi je Mercedes-Benzov model koji ima potpuno novi multimedijski sustav MBUX – Mercedes-Benz User Experience. Jedinstvena značajka ovog sustava je njegova mogućnost da uči zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. MBUX se može individualizirati i prilagođava se korisniku, čime se stvara emocionalna veza između vozila, vozača i putnika.
 Kapacitet prtljažnika iza stražnjih sjedala je 370 litara – 29 litara više u odnosu na prethodni model. Zahvaljujući dvodijelnim stražnjim svjetlima, otvor prtljažnika je 20 cm širi nego prije, a pod prtljažnika je 11,5 cm duži.
Nova A-klasa uključuje najnovije sustave pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom vozaču, što daje najvišu razinu aktivne sigurnosti u segmentu s funkcijama koje su preuzete iz S-klase. A-klasa je po prvi put, u određenim uvjetima, u mogućnosti voziti poluautonomno.
U ponudi su tri izvedbe motora:
A 200 (120kW/163 KS, 250 Nm; s 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke, (kombinirana potrošnja goriva 5.1 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 120 g/km) ili šest stupanjskim ručnim mjenjačem (kombinirana potrošnja goriva 5.6 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 133 g/km)
A 250 s 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (165kW/224 KS, 350 Nm; kombinirana potrošnja goriva 6.0 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 141 g/km)
A 180 d s 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (85kW/116 KS, 260 Nm; kombinirana potrošnja goriva 4.1 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 108 g/km)