Mercedes-Benz

Odgovornost i održivost.

Mercedes-Benz korporativna rješenja misle unaprijed – po pitanju ekonomije i ekologije. Mi uzimamo u obzir oba cilja.
Intenzivnim istraživanjem i brzom implementacijom naših rezultata u praksi. Ekološki prihvatljivim inovacijama u našim vozilima u kombinaciji s mjerama za zaštitu resursa tijekom naših proizvodnih procesa. Stoga budite uvjereni da je vožnja u našem vozilu odgovoran način putovanja.

Razvoj proizvoda.

Kao pionir u razvoju automobila, Mercedes-Benz smatra se posebno odgovornim kad je u pitanju održiva i ekološki prihvatljiva tehnologija. To počinje stalnom optimizacijom proizvodnih procesa koji štite resurse, a nastavlja se konstruiranjem vozila s malom potrošnjom goriva i inovativnim konceptima recikliranja.

– BlueEFFICIENCY
S ciljem da postigne pogonsku tehnologiju s niskom ili nultom emisijom, Mercedes-Benz kontinuirano unapređuje motor s unutarnjim izgaranjem, istodobno tragajući za alternativnim rješenjima. I ne bez uspjeha. Pod pojmom BlueEFFICIENCY razvili smo učinkovite tehnologije i inovativne mjere za optimizaciju potrošnje goriva i razine emisija. Tu spadaju bivalentni pogon na zemni plin NGT, BlueTEC, posljednja generacija motora BlueDIRECT i HYBRID. Usto, velik broj malih prilagodbi na i u vozilu unapređuju potrošnju goriva i razine emisija.

– BlueTEC
Tehnologija BlueTEC, koju je razvio Mercedes-Benz, temelji se na najnovijim common rail dizelskim motorima s izravnim ubrizgavanjem i ima svu snagu i prednosti takvog pogonskog sustava. BlueTEC je modularni koncept za učinkovito smanjenje potrošnje goriva i razine emisija u dizelskim motorima.

– BlueTEC HYBRID
Jedno rješenje za kombinaciju različitih hibridnih modula su vozila C i E 300 BlueTec. Opremljeni novim četverocilindarskim dizelskim motorima, svojom niskom prosječnom potrošnjom od samo 4,1 l/100 km ovi automobili naglašavaju potencijal za veću ekonomičnost goriva.

Ekološka certifikacija.

S-klasa je 2005. godine postala prvi automobil na svijetu koji je dobio ekološki certifikat od tvrtke TÜV koji pokazuje da je u skladu s ISO standardom TR 14062. Otada je još 10 drugih Mercedes-Benz modela dobilo taj certifikat, zadnje su to bile M-klasa, B-klasa i SLK-klasa 2011. godine. Svaki certifikat bilježi napredak postignut u odnosu na prethodni model.

Upravljanje održivošću.

Postavili smo si visoke standarde za ekološki odgovorno korištenje materijala i resursa u ranoj fazi proizvodnog procesa. To znači da uvijek nadziremo i unapređujemo procese i postupke. Uspostavili smo i mrežu za povrat i reciklažu. Naš holistički pristup poslovanju omogućava da naša vozila imaju izvrsnu ekološku bilancu. U mogućnosti smo kontrolirati utjecaj na okoliš naših vozila od vađenja i obrade sirovina do proizvodnje, korištenja, recikliranja i zbrinjavanja.

– Gospodarenje energijom i zaštita klime
Smanjujemo emisije ugljičnog dioksida koristeći različite sustave gospodarenja energijom, ekološki prihvatljiv sustav grijanja i obnovljive izvore energije.
– Kontrola zagađenja zraka
Suvremene tehnike lakiranja i uporaba lakova na bazi vode samo su neke od strategija za smanjenje razine emisija otapala tijekom proizvodnje.

– Gospodarenje otpadom
Kad je u pitanju gospodarenje otpadom, dosljedno slijedimo moto: bolje izbjeći i reciklirati nego zbrinjavati.
– Gospodarenje vodom
U većini slučajeva, otpadne vode temeljito se obrađuju i odvode do komunalnih pročišćivača otpadnih voda putem javnog kanalizacijskog sustava.

– Logistika i promet
Smanjivanju emisija doprinosi i učinkovitije korištenje željezničkog i brodskog prometa.
– Zaštita od buke
Izvori i razine buke u našim proizvodnim pogonima stalno se provjeravaju i smanjuju. Kad god se gradi nova tvornica, izolacijska tehnologija prije svega pridonosi maksimalnom smanjenju emisija buke.

– Očuvanje, korištenje prostora i raznolikost vrsta
Kad je u pitanju odgovornost za okoliš, smatramo da nam je jedan od najvažnijih zadataka očuvanje tla i podzemnih voda. Intenzivno koristeći postojeći prostor možemo stvoriti otvorene prostore velike biološke raznolikosti.
– Očuvanje sirovina
Dugoročni nam je cilj učinkovito korištenje materijala te već u razvojnoj fazi razmišljamo o recikliranju komponenata proizvoda na kraju njihovog uporabnog vijeka.